Tähkälaventeli

Lavendel

Lavandula angustifolia

Mv. Hallanarka varpu (I-II). Mauste- ja lääkeyrtti. Koristekasvi. Ainutlaatuinen tuoksu. Kukinto syvänsininen, lehdet kapeita ja harmaanvihreitä. Korkeus n. 30–40 cm. Hyödynnettiin jo antiikin aikana kylpyrohtona.1000-luvulla munkit toivat sen Alppien yli. Melko hyvä mesikasvi päiväperhosille!

1 g = n. 1500 siementä.

Menestyy aurinkoisessa, avoimessa kasvupaikassa, vettä läpäisevässä, kalkkipitoisessa mullassa. Kylvö maalis-huhtikuussa ruukkuun, kylvös peitetään hyvin ohuelti. Itäminen kestää kuukauden verran ja on epätasaista: 4–6 viikon kylmäkäsittely edistää sitä. Itävyyden optimilämpötila +7 – +10 astetta. Hyviä tuloksia on saatu seuraavasti: Kylvöksen annetaan olla pari viikkoa huoneenlämmössä ja sitten pari viikkoa jääkaapissa. Jos itäminen ei ole onnistunut, toistetaan kierrokset:
ensin lämpimään, sitten jääkaappiin. Kylvöastian päällä pidetään koko ajan rei’itettyä muovipussia! Taimiväli 20 x20 cm. Voidaan lisätä pistokkaistakin. Mitä aurinkoisempi kesä, sen tuoksuvammat kukat.

Lehtiä poimitaan tarpeen mukaan. Kukkavarret korjataan heti kukkien auettua ja kuivataan kimppuina.

Mausteena teehen ja leivonnaisiin. Tuoksusekoituksiin ja liinavaatekomeroon. Käytetty ennen rohtona päänsärkyyn, unettomuuteen, ilmavaivoihin ja pahanhajuiseen hengitykseen. Helpottaa stressiä. Kuivakukka. Käytetään paljon kosmetiikkateollisuudessa (Lavare = puhdistaa).

Valitse näistä:


TÄHKÄLAVENTELI, LAVENTELI 2324

Luomusiemen

2,90

Annos noin 0,3 g