TARHA-AJURUOHO, TIMJAMI

Timjan

Thymus vulgaris

(I-II) Välimeren maista kotoisin oleva 10- 30cm korkea puolipensas. Toinen nimi tarha- ajuruoho. Kukat vaaleanpunaiset, violetit tai valkoiset. Hyvä mesikasvi päivä- ja yöperho- sille! Mehiläiskasvi. Timjamihunaja on yksi arvostetuimmista. Timjami mainitaan jo mui- naisissa kiinalaisissa kasvi- ja lääkekirjoissa ja keskiajalla sitä pidettiin nimenomaan naisille sopivana yrttinä. Sitä kutsuttiinkin ’Neitsyt Marian sänkyruohoksi’. 1g = n. 4000 siementä.

Aurinkoinen, nopeasti lämpiävä, runsasravinteinen, kalkkipitoinen kasvupaikka. Maku hienoin karussa paikassa kasvaneella timjamilla.  Kylvö  sisälle   huhti-toukokuussa tai avomaalle tuoko-kesäkuun vaihteessa. Siemeniä ei peitetä. Itää 20 asteessa 5-10vrk:ssa. Taimiväli 20-30 cm. Sopii kasvatettavaksi kivikossa tai mustassa muovikatteessa. Huono talvehtimaan. Arka märkyydelle ja kevättalven auringolle. Voidaan talvettaa sisällä ruukussa valoisassa ja viileässä.

Lehtiä ja latvaversoja leikataan kukinnan ollessa kauneimmillaan. Mausteena vihannesten, kanan ja kalan kera. Teetä käytetty rohtona yskään ja keuhkoputkentulehdukseen: irrottaa limaa ja laukaisee kouristuksia.

Kuivataan.

Valitse näistä:


tarha-ajuruoho, timjami 2391

Luomusiemen

2,90

Annos noin 0,2 g