Väinönputki

Kvanne

Angelica archangelica

Parimetrinen putkikasvi. Käytetään myös nimeä “enkelten yrtti”. Sipulin ohella Pohjolan ensimmäisiä viljelykasveja. Kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Suomessa kosteilla jokivarsilla ja niityillä. Korkeus 100-250cm. Paksut varret jäykät ja pystyt. Isot, vaaleanvihreät lehdet 2-3 kertaa parilehtisiä. Lehdykät sahalaitaisia. Vihertävänvalkoinen kukinto. Jos varret leikataan ennen kukintaa, kasvista saadaan monivuotinen. Melko hyvä ravinto- ja mesikasvi perhosille! 1g = n. 200 siementä.

Kostea, runsasravinteinen savi- tai multamaa. Kylvö mieluimmin syys-lokakuussa. Keväällä kylvettäessä vähintään neljän viikon kylmäkäsittely (0-5°C), mielellään kosteaan hiekkaan kylvettynä. Lopullinen taimiväli 50- 100cm. Siementen itävyys säilyy 40 kuukautta. Siemeniä ei peitetä, itää valossa. Kylväytyy helposti itsestään.

Kukkavarsi leikataan kukinnan alussa, myöhemmin se on liian kova syötäväksi tai hil- lottavaksi. Lehdet kerätään nuorina ja pehmeinä.

Koko kasvia voi käyttää. Lehdet ja siemenet sopivat tuoreina tai kuivattuina keittoihin mausteeksi. Nuoria varsia ja lehtiruoteja käytetään kuorittuna tuoreeltaan tai hillottuna leivonnaisiin. Juuret voi kuivata ja jauhaa jauhoksi ja kukat voi keittää ja valmistaa ruoaksi kuten kukkakaalia. Lehdet käyvät salaatteihin ja kasvispaistoksiin. Tuoksu aromaattinen, miellyttävä. Edistää ruuansulatusta. Viljellään alkoholi-, virvoitusjuoma-, makeis- ja lääketeollisuuden tarpeisiin. Lehdet ja siemenet sopivat tuoksusekoituksiin, joihin kuivattu juuri käy kiinnikkeeksi (fiksatiiviksi). Lehdistä tehty keite muistuttaa kiinalaista teetä.

Valitse näistä:


VÄINÖNPUTKI 2398

Väinönputki

2,40

Annos noin 0,5 g