Yrtti-iiso, anisiiso

Indianmynta

Agastache foeniculum

Yrtti-iiso on syntynyt jalostuksen tuloksena. Kutsutaan myös anisiisoksi tai anisiisopiksi. Kantaisä kotoisin Pohjois-Amerikasta. Reheväkasvuinen ja jäykkävartinen (80-100cm) arka yrtti, jonka talvehtiminen on heikkoa. Siksi viljelläänkin yksivuotisena. Tiheissä, tähkämäisissä latvakukinnoissa kukat violetteja. Lääke-, mauste- ja koristekasvi. Melko hyvä mesikasvi kimalaisille ja mehiläisille. Melko hyvä perhoskasvi. 1g = n. 7000 siementä.

Aurinkoinen, kuohkeamultainen paikka. Esikasvatus huhti-toukokuussa (kasvatusaika 4-5 viikkoa) tai kylvö avomaalle kesäkuussa maan lämmettyä. Taimiväli 40x40cm. Kasvi ei ole hallanarka, muttei kestä kovaa talvea.

Latvaversot korjataan täyskukinnan aikaan heinäkuun lopulla, loput jätetään toista satoa varten. Kuivataan. Pehmeän tuoksun ja hyvän lakritsimaisen  maun vuoksi erinomainen teeaines joko yksin tai sekoituksissa. Suosittu teesekoituksena, joka sisältää iisoa, sitruunamelissaa ja minttua. Kukat ja lehdet voi hienontaa jälkiruokakastik- keisiin, ripotella leivonnaisiin tai käyttää kakun koristeena. Sillä voidaan maustaa omena- ja karviaishillot sekä keitot  ja  kiisselit.  Käytetty rohtona hengitys- ja ruuansulatusvaivoihin. Kaunis kukkakimpuissa. Voi kuivata myös kuivakukaksi.

Valitse näistä:


YRTTI-IISO, ANISIISO 2125

Yrtti-iiso

2,70

Annos noin 0,2 g