- Ostoskorisi on tyhjä.
Brassica oleracea Capitata-Ryhmä
Eniten viljelty kaalityyppi. Viljely alkanut Välimeren seudulla jo 2500 vuotta sitten. Varsi on voimakkaasti typistynyt, ja lehdet muodostavat tiiviin kerän. Kasvuajan pituuden mukaan keräkaalilajikkeet ryhmitellään kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin. Voimakasta antosyaaniväriä sisältävät punakaalit ovat myös keräkaaleja. 1 g = n. 250–350 siementä
Viihtyy lähes koko maassa monenlaisilla maalajeilla. Maan pH:n tulisi olla 6,5 – 7,5 välillä ja maan ravinnetilan hyvä. Runsain sato saadaan multavilta savimailta, varhaisin taas hiekkamailta. Viljelykierron tulisi olla ainakin neljä vuotta tauti- ja tuholaisongelmien välttämiseksi. Maan korkea pH (yli 7) estää möhöjuuren tartuntaa. Esikasvatus huhtikuussa ruukkuun tai lavaan Siemen itää 8-10 vrk:ssa. Karaistujen taimien istutus avomaalle touko-kesäkuun vaihteessa. Istutus entistä kasvusyvyyttä syvempään. Taimiväli 45-60cm. Kuivina ja lämpiminä jaksoina kasteltava, erityisesti kerän paisumisvaiheessa. Kasvun optimilämpötila on n. 16-20 astetta. Kateharso tai kasvuverkko suojaavat tuholaisilta. Tuhkan pölyttely kasveille auttaa myös niiden torjunnassa. Sadonmenetystä aiheuttavia tuholaisia ovat kirpat, pieni ja isokaalikärpänen, niittyluteet, kaalikoi sekä kaali- perhosen että rapsipistiäisen toukat.
Varastointiin pitäisi valita vain terveitä keriä. Paras lämpötila on 0 astetta ja suhteellinen kosteus 95-100%. Kesäkaalit säilyvät n. 1-2kk, syyskaalit n. 3-4kk ja talvikaalit n. 6-8kk.
Kauniin vihreä, kiinteäkeräinen ja aikainen lajike, jonka kasvuaika noin 65-70 vrk istutuksesta.
Varasto loppu
Keskimyöhäinen perinnelajike, joka muodostaa suurehkon, kauniin sinivihreän kerän. Soveltuu hyvin hapankaaliin.
Luomusiemen
Kuuluisa hollantilainen syyskaali vuodelta 1902. Kasvuaika n. 80 vrk. Kiinteähkö, suuri pää painaa 2,5-3,5 kg. Hieman vahamaiset uloimmat lehdet ovat sinertävän vihreät. Hyvä hapankaalilajike. Perinnelajike.
Luomusiemen.