Keräkaali , valkokaali

Vitkål

Brassica oleracea Capitata-Ryhmä

Eniten viljelty kaalityyppi. Viljely alkanut Välimeren seudulla jo 2500 vuotta sitten. Varsi on voimakkaasti typistynyt, ja lehdet muodostavat tiiviin kerän. Kasvuajan pituuden mukaan keräkaalilajikkeet ryhmitellään kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin. Voimakasta antosyaaniväriä sisältävät punakaalit ovat myös keräkaaleja. 1 g = n. 250–350 siementä

Viihtyy lähes koko maassa monenlaisilla maalajeilla. Maan pH:n tulisi olla 6,5 – 7,5 välillä ja maan ravinnetilan hyvä. Runsain sato saadaan multavilta savimailta, varhaisin taas hiekkamailta. Viljelykierron tulisi olla ainakin neljä vuotta tauti- ja tuholaisongelmien välttämiseksi. Maan korkea pH (yli 7) estää möhöjuuren tartuntaa. Esikasvatus huhtikuussa ruukkuun tai lavaan Siemen itää 8-10 vrk:ssa. Karaistujen taimien istutus avomaalle touko-kesäkuun vaihteessa. Istutus entistä kasvusyvyyttä syvempään. Taimiväli 45-60cm. Kuivina ja lämpiminä jaksoina kasteltava, erityisesti kerän paisumisvaiheessa. Kasvun optimilämpötila on n. 16-20 astetta. Kateharso tai kasvuverkko suojaavat tuholaisilta. Tuhkan pölyttely kasveille auttaa myös niiden torjunnassa. Sadonmenetystä aiheuttavia tuholaisia ovat kirpat, pieni ja isokaalikärpänen, niittyluteet, kaalikoi sekä kaali- perhosen että rapsipistiäisen toukat.

Varastointiin pitäisi valita vain terveitä keriä. Paras lämpötila on 0 astetta ja suhteellinen kosteus 95-100%. Kesäkaalit säilyvät n. 1-2kk, syyskaalit n. 3-4kk ja talvikaalit n. 6-8kk.

Valitse näistä:


Keräkaali ‘Ditmarscher Forcing’ UUTUUS 1250

Kauniin vihreä, kiinteäkeräinen ja aikainen lajike, jonka kasvuaika noin 65-70 vrk istutuksesta.

4,20

Annos noin 0,5 g
Keräkaali ‘Wädenswiler’ UUTUUS 1268

Keskimyöhäinen perinnelajike, joka muodostaa suurehkon, kauniin sinivihreän kerän. Soveltuu hyvin hapankaaliin.

Luomusiemen

4,20

Annos noin 0,5 g
Keräkaali ’GLORY OF ENKHUIZEN’ 1680

Kuuluisa hollantilainen syyskaali vuodelta 1902. Kasvuaika n. 80 vrk. Kiinteähkö, suuri pää painaa 2,5-3,5 kg. Hieman vahamaiset uloimmat lehdet ovat sinertävän vihreät. Hyvä hapankaalilajike. Perinnelajike.

Luomusiemen.

2,70

Annos noin 0,5 g
Keräkaali ’Holsteiner platter’ 

Tuorekäyttöön. Satoisa, suurikupuinen lajike, halkaisija jopa 30 cm. Uloimmat lehdet hyvin voimakaskasvuisia. Soveltuu erityisen hyvin hapankaalin valmistukseen ja tuorekäyttöön löysähkön rakenteensa ja hienon makunsa vuoksi eikä varastoitavaksi.

Biodynaaminen siemen

4,60

Annos noin 0,5 g

Varasto loppu