Ruusukaali

Brysselkål

Brassica oleracea var. gemmifera

Aika nuori viljelykasvi. Tiedetään kasvatetun Belgiassa 1700-luvulla, ehkä jo aikaisemminkin. Saanut siksi nimen brysselinkaali. Korkeus noin 80 cm. Käytetään pieniä sivuversokeriä, jotka muodostuvat pitkin vartta lehtihankoihin. Sisältävät huomattavan paljon C-vitamiinia. Maku erinomainen. Sisältää runsaasti A-, K—ja Cvitamiinia.

1 g = n. 200-300 siementä.

Vaatimaton maan suhteen, menestyy parhaiten auringossa, syvämultaisessa, saven sekaisessa maassa, pH 6,5 – 7,5. Pitkä kasvuaika, joten vaatii esikasvatuksen huhtikuussa. Itää 15-20-asteessa 10-15 vrk:ssa. Toukokuun lopulla tai kesäkuun alkupuolella 5-8 viikkoa kylvöstä karaistut taimet istutetaan avomaalle. Istutusetäisyys n. 50 cm, riviväli 60-70 cm. Liian tiheässä kasvustossa keräset jäävät pieniksi. Lannoitetaan vain kerran juurtumisen jälkeen. Liika typpi aiheuttaa kerien löystymisen. Kastellaan kuivina jaksoina. Latvominen elokuun lopulla, n. kuukautta ennen sadonkorjuuta. Se aikaistaa sadon valmistumista ja yhdenmukaistaa kerien kokoa. Sopeutunut viileisiin kasvuolosuhteisiin, kerien kasvun kannalta optimilämpötila on +12 astetta. Kestää lyhytaikaista -10 – -12 asteen pakkastakin. Jänisten ja kanien herkkua!

Sadonkorjuu syyskuusta koviin pakkasiin. Kerien korjuu (ovat parhaimmillaan 2,5 cm:n kokoisina) aletaan alhaalta. Irtonaiset kerät eivät säily kauan. Voidaan pakastaa. Kylmävarastossa säilyvät –1-0 asteessa suhteellisen kosteuden ollessa 97-100% n. 6 viikkoa.

Valitse näistä:


’GRONINGER’ 1128

Aikainen, keskikokoinen lajike. Kerät korjataan ison kirsikan kokoisina alhaalta alkaen. Todella hyvän makuinen. Myös herkullinen latva kannattaa syödä.

Luomusiemen

 

 

2,50€

Annos noin 0,5 g
    1105_Brussels_Sprout_Red_Ball
Ruusukaali ’RED BALL’ 1105

Violetit, tasakokoisten kerien maku makean mieto. Väri vahvistuu säiden kylmetessä. Pitkä sadonkorjuuaika. Kehuttu ja siksi suosittelemme!

 

2,20€

Annos noin 205 siementä