KAURAJUURI

Havrerot

Tragopogon porrifolius

Monivuotinen. Välimeren alueelta kotoisin oleva, n. metrinkorkuinen pukinparran sukulaiskasvi. Ulkonäöltään muistuttaa mustajuurta, mutta kukat ovat sinertävän violetit. Viljeltiin Ranskassa jo 1500-luvulla kapeiden vaalean kellertävien, syötävien juuriensa vuoksi. Ruotsiin kaurajuuri tuli 1600-luvulla. Inuliinipitoinen! 1g = n. 70-90 siementä.

Viljellään useimmiten yksivuotisena. Vaatii lannoitetun, syvään muokatun maan.
Kylvö mahdollisimman aikaisin keväällä tai elokuussa (taimet talvehtivat) tai lokakuussa (itää aikaisin keväällä). Kylvösyvyys 2-3 cm, taimiväli 8-10 cm, riviväli 30-40 cm. Lisälannoitus kesällä. Ensimmäisenä kesänä ilmaantuneet
kukkavarret poistetaan.

Korjuu: Sato korjataan myöhään syksyllä, mutta voidaan myös jättää talveksi maahan ja korjata aikaisin keväällä. Osan voi antaa kasvattaa hentoja versoja, jotka syödään parsan tapaan.
Muutama taimi kannattaa jättää ihailtavaksi kukinnan aikana ja sitten korjata siemensato.
Käyttö: Juuren maku on hieno. Sopii kaikenlaiseen ruuanvalmistukseen.

Valitse näistä:


’SANDWICH ISLAND’ 1097

Lajiketta viljelty vuodesta 1899. Vaalean kellertävät juuret n. 20-25 cm pitkiä.

Kaurajuuri

2,50€

Annos noin 2 g