Kesäkurpitsa

Squash

Cucurbita pepo

Yv. Herkullisista kesäkurpitsoista on jalostettu mitä monimuotoisempia lajikkeita. Nykyiset lajikkeet ovat pääasiassa pensastavia. Satoa kerättäessä haittana on edelleen lehtien ’piikkisyys’. Zuccini-nimitys on peräisin Italiasta, missä sen tyyppisiä lajikkeita jalostettiin ja kasvatettiin etenkin 1900-luvun alkupuolella. Sieltä ’zuccinit’ levisivät kaikkialle maapallolle. Meillä  viljely yleistyi vasta 1970-luvulla.

 

Lämmin, kovilta tuulilta suojattu kasvupaikka, Hyvin lannoitettu, kompostilla vahvistettu, ilmava maa, pH 6,0-7,5. Lannoitus annetaan jaettuna. Esikasvatus (noin 3 viikkoa) toukokuun alussa tai kylvö etelässä kesäkuun alkupuolella suoraan kasvupaikalle, kylvösyvyys 2-3cm. Siemen itää 6-10 vrk:ssa. Itämislämpö- tilan oltava vähintään +15 astetta, ihanne 20-22 astetta.  Myöhempi  kasvatuslämpötila  päivisin n. 18 ja öisin 14 astetta. Taimet on karaistava ennen ulos istutusta. Istutustiheys 1-2 tainta neliölle, riviväli 1-2m. Kasvaa hyvin, kun lämpötila on 15-25 asteen välillä. Hallanarka. On hyvä laittaa istutuksen yhteydessä kasvamaan harson alle, joka poistetaan kukinnan alkaessa. Kastellaan runsaasti, kärsii kuitenkin liiallisesta märkyydestä. Maa ei saa missään vaiheessa päästä kuivumaan. Jos kasvu pysähtyy, ja lehdet näyttävät ’aneemisilta’ on lisälannoituksen aika. Kasvuolosuhteiden ollessa hyvät, tuskin mitkään kasvitaudit vaivaavat. Voidaan kasvattaa myös astiassa. Sisällä kasvatettaessa on huolehdittava pölytyksestä.

Korjuu: Hedelmät kerätään nuorina, muuten sisus sitkistyy, eikä kelpaa tuoreena syötäväksi. Yleinen ohje on kerätä ne 14-21cm:n mittaisina. Mitä isompina hedelmät korjataan, sitä pienempi on kasvin kappalesatomäärä. Hedelmän voi irrottaa varresta joko leikkaamalla tai kiertämällä. Mitä enemmän korjataan, sitä enemmän saa satoa.

Säilyvyys on sitä parempi mitä kehittyneempi hedelmä on. Jos kuori on jo paksuuntunut, se voi säilyä kelvollisena 2-4 kk lämpötilan ollessa 10-13 astetta. Nuoret, ohutkuoriset hedelmät säilyvät hyvinä n. pari viikkoa.

Käytetään raakana salaateissa ja leivän päällä, kypsennettyinä padoissa, keitoissa, leivonnaisissa ja sellaisenaan. Kukat (käytetään hedekukkia) ovat syötäviä joko salaateissa tai friteerattuina. Ne kastellaan pannukakkutaikinaan ja keitetään öljyssä. Siemenet ovat erittäin terveellisiä.  Niitä voi lisätä leipätaikinaan tai syödä sellaisenaan mielellään paahdettuina. Suurista kesäkurpitsoista voidaan keittää sokerin kanssa hilloa. Keitetty löysä kurpitsa voidaan pakastaa ja käyttää esimerkiksi pullataikinaan maidon asemesta.

Valitse näistä:


KESÄKURPITSA KELTAINEN 1683

Pensasmainen kasvutapa. Keltaiset, pitkulaiset ja ohutkuoriset hedelmät.

Luomusiemen 

2,70

Annos noin 6 siementä
’COCOZELLE DE TRIPOLIS’ 1167

Viljelyvarma lajike. Pitkät, tiiviit tummanvihreät hedelmät joissa vaaleanvihreitä raitoja. Sopii aloittelijoille.

 

Kesäkurpitsa

 

2,90

Annos noin 6 siementä
’Friulano Wrinkled’ 1130

Erikoinen vaaleankeltainen hedelmä, jolla voimakkaan nystymäinen ja pahkurainen pinta jo nuorena. Lajike on
kotoisin Italian Friulista ja erittäin suosittu Italiassa. Parhaimmillaan nuorena ja ohutkuorisena. Jos annetaan kypsyä, kuori paksuuntuu ja hedelmä on näyttävä koristekurpitsana.

kesäkurpitsa

 

2,70

Annos noin 10 siementä
Kesäkurpitsa ’One Ball’ F1 1738

Kirkkaan keltaiset pyöreät hedelmät. Käytetään joko nuorena ja ohutkuorisena kesäkurpitsan tavoin, tai kypsyttyään kovakuorisena talvikurpitsan tavoin. Kypsät hedelmät n. 2 kg.  Pensasmainen kasvutapa, soveltuu kasvatettavaksi isossa ruukussa.

Kesäkurpitsa

 

3,40

Annos noin 10 siementä

Varasto loppu

Kesäkurpitsa ’Summer Ball’ F1 17381

Kirkkaan keltaiset pyöreät hedelmät. Käytetään joko nuorena ja ohutkuorisena kesäkurpitsan tavoin, tai kypsyttyään kovakuorisena talvikurpitsan tavoin. Kypsät hedelmät n. 2 kg.  Pensasmainen kasvutapa, soveltuu kasvatettavaksi isossa ruukussa.

Kesäkurpitsa

 

3,40

Annos noin 10 siementä
Kesäkurpitsa ’ZUBODA’ 1723

Vihreä, kevyesti marmoroitunut. Pitkänomainen, muistuttaa kasvihuonekurkkua. Nopeakasvuinen, antaa satoa n. 55 vrk istutuksesta. Runsassatoinen. Vähän siemeniä.

 

2,70

Annos noin 10 siementä
Kesäkurpitsa ‘Round Light Green of Nice’ 1117

Kaunis pyöreä kesäkurpitsalajike, jolla hedelmissä vaaleanvihreä marmoroitu pinta. Ohutkuorinen, satoisa ja viljelyvarma lajike!

2,90

Annos noin 10 siementä
Kesäkurpitsa ’SUNBURST’ 1111

F1-hybridi. Aikainen, kasvuaika n. 50 vrk. Kirkkaan keltaisia, litteänpyöreitä, ’ufoa’ muistuttavia aaltoilevine reunoineen. Myös kiekko-kurpitsaksi kutsuttu. Malto kermanvalkoinen. Mitaleitakin voittanut. Suurisatoinen, herkuttelijan  kurpitsa!

2,40

Annos noin 10 siementä
Kesäkurpitsa ’SPAGETTI’ 1055

Jalostettu   USA:ssa   1930-luvulla  Vegetable Marrow -tyypistä. Köynnöstävä kasvutapa. Valloitti  Euroopan  1980-luvulla.  Israelissa jalostettu lajikkeita. Kasvuaika n. 100 vrk. Pitkulaiset,  kellertävät  hedelmät  painavat  n. 2-4 kg. Korjataan 15-25 cm pituisena. Keitetään tai paistetaan uunissa halkaistuna tai kokonaisena. Kypsymisaika n. 30 min. Sisus kaivetaan haarukalla syötäväksi. Hyvää sellaisenaan voin kera, nuoret hedelmät myös raakana hyviä. Hyvä varastointikestävyys.

2,70

Annos noin 10 siementä
Kesäkurpitsa ’PATISSON Custard White’ 1724

Kermanvalkoinen, ufomallinen, kiekkokurpitsaksikin kutsuttu. Kasvuaika n. 95vrk. Erittäin runsassatoinen. Nautitaan pieninä, n. kymmensenttisinä joko raakana tai höyrytettynä salaateissa ja täytettynä. Erittäin herkullisen makuinen, vähäkalorinen! Paino 0,5-1 kg.

Luomusiemen

2,90

Annos noin 10 siementä
Kesäkurpitsa ‘Black Beauty’ 1291

PERINNELAJIKE

Perinnelajike 1900-luvun alkupuolelta. Erittäin satoisa kesäkurpitsa, jolla tummanvihreät hedelmät. Sopii erinomaisesti tuorekäyttöön, mutta myös wokkeihin ja uuniruokiin.

2,90

Annos noin 6 siementä
ÖLJYSIEMENKURPITSA ’RETZER GOLD’ 1152

Itävaltalainen lajike on kehitetty tuottamaan suuria, öljyrikkaita siemeniä, joissa ei ole paksua kuorta. Ne ovat tumman oliivinvihreitä ja maistuvat erinomaisen pähkinäisiltä tuoreena, kuivattuna tai paahdettuna.

Varsi on köynnöstävä, muttei kasva liian suureksi. Hedelmät n. 2,5-5 kg ovat ensin vihreät ja kultaraitaiset, mutta muuttuvat kypsyessään kellanoransseiksi. Ne tuottavat paljon siemeniä, jotka huuhdellaan ja kuivataan. Hedelmälihakin on syötävää. Viljely:  Esikasvatus huhti-toukokuussa, kylvösyvyys 2-3 cm 1-2 siementä/ruukku. Siemen itää 6-10 vrk:ssa. Itämislämpötilan oltava vähintään +15 astetta, ihanne 20-22 astetta. Taimet on karaistava ennen ulos istutusta. Istuta lämpimään, suojaisaan paikkaan jotta siemenet ehtivät kypsyä. Hyvin lannoitettu, kompostilla vahvistettu, ilmava maa, pH 6,0-7,5. Lannoitus annetaan jaettuna.

Luomusiemen

2,90

Annos noin 8 siementä