Mustajuuri

Svartrot

Scorzonera hispanica

Mv. Kotoisin Etelä-Euroopasta ja Kaukasiasta, missä käytetty lääkekasvina. Ensimmäiset kirjalliset tiedot viljelystä 1500-luvulta. Suomessa viljelty ainakin jo 1800-luvulla. Mustajuuri kasvattaa pitkän, lähes tasapaksun, pinnalta mustan, sisältä valkoisen ja runsaasti maitiaisnestettä sisältävän paalujuuren. Voi viljellä Lapissa asti.

1 g = 70-90 siementä.

Tavallinen lannoitettu maa muokataan syvään, pH 6,5. Siemenet kylvetään 2cm:n syvyyteen varhain keväällä tai syksyllä. Itämis- lämpötila 8-25°C, itämisaika 14 vrk. Taimiväli 10-15cm. Kuivina jaksoina kasteltava. Lisälannoitteeksi sopivat sarvilastu ja luujauho. Kesällä voi kastella nokkoskäytteellä. Kukinta ei heikennä juuren laatua, kun kukintovarret katkaistaan heti niiden ilmestyttyä. Kestää hyvin kylmää.

 

Pitkä kasvuaika, noin 20 viikkoa. Sato korjataan  myöhään  syksyllä  tai  aikaisin  seuraavana keväänä. Juuret nostetaan talikolla varovasti, etteivät katkea. Kukkii toisena vuonna keltaisin kukin, tällöin saadaan omia siemeniä.

Säilytys: Säilyy kellarissa esim. hiekassa useita kuukausia, kun lämpötila on –1-0 astetta ilman suhteellisen kosteuden ollessa yli 95%.

Syödään keitettyinä. Juuri sisältää inuliinia ja useita vitamiineja. Lehtiä ei käyte- tä. Sitruunanmehu estää juurien tummumisen. Maku on makeahko, pähkinämäinen. Voidaan pakastaa  ryöpättynä.

Valitse näistä:


HOFFMANN’S SCHWARZE PFAHL 1691

Juuri pitkä, tasapaksu. Pinnalta mustanruskea, sisältä kermanvalkoinen. Sisältää runsaasti maitiaisnestettä. Helppohoitoinen vanha herkkujuures, jota voi viljellä Lappia myöten.

Biodynaaminen siemen.

Mustajuuri

2,70

Annos noin 2 g
VENÄLÄINEN JÄTTILÄINEN 1692

Vanha tunnettu tanskalainen lajike vuodelta 1877. Kasvuaika n. 115 vrk. Tuottaa mustanruskeita, keskikokoisia, tiiviitä ja hienoja juuria. Malto valkoinen ja murea.

Mustajuuri

2,40

Annos noin 2,5 g

Varasto loppu