Palsternakka

Palsternacka

Pastinaca sativa

Tämä keltakukkainen porkkanan sukulainen oli tärkeä Euroopassa, kunnes peruna syrjäytti sen. Kasvaa luonnonvaraisena melkein kaikkialla Euroopassa. Keltit viljelivät sitä muinoin, ja se kuului myös kreikkalaisten ja roomalaisten ruokapöytään. Ei tiedetä tarkasti, milloin palsternakka tuli Suomeen, mutta siemeniä on löydetty runsaasti Kuusiston linnan kaivauksista Kaarinasta, jotka ovat peräisin 1300-1500 lukujen väliseltä ajalta. Palsternakka kasvaa viljelykarkulaisena varsinkin Etelä-Suomessa, mutta sitä on tavattu myös Perä-Pohjolasta, Torniosta.

Kasvaa melkein missä vain, mutta parhaiten syvään muokatussa ravinnepitoisessa savensekaisessa maassa, pH 5,5-7,0. Liotetut siemenet kylvetään aikaisin keväällä tai syksyllä 2-3 cm syvyyteen. Siementä laitetaan runsaasti, itämisaika n. kolme viikkoa (15-25 vrk). Alin itämislämpötila +5 astetta. Harvennetaan 10- 15cm välein. Riviväli 30-40cm. Kuivina kausina kastellaan. Yli vuoden ikäinen siemen itää huonosti. Pohjoisessa voidaan kasvattaa taimet tai kylvää edellisenä syksynä. Taimivaiheessa kehitys on hyvin hidasta. Lisälannoitusta on hyvä antaa heinäkuun loppupuolella, elokuun alussa. Aika taudinkestävä, porkkana- ja sellerikärpänen saattaa joskus vaivata. Harson tai suojaverkon käyttö auttaa. Kylvöstä korjuuseen kestää 110-120vrk. Korjuu: Sato korjataan myöhään syksyllä ennen maan jäätymistä tai jätetään talveksi maahan ja korjataan ennen kasvun alkua keväällä. Silloin se on miedomman makuinen ja sokeripitoisuus on kolminkertainen syksyyn verrattuna. Kukkii toisena kesänä, jolloin saadaan omia siemeniä.

Paksu juuri, jopa puoli kiloa, on hyvin ravitseva ja sisältää runsaasti valkuaisaineita, B- ja C-vitamiineja ja kivennäisaineita. Sisältää voimakastuoksuista aromiöljyä. Vahvan makunsa vuoksi käytetään etupäässä liemijuureksena. Keväällä korjattua miedompaa palsternakkaa voi syödä raasteena tai tehdä vihannespihvejä. Lehtiä voidaan käyttää kastikkeissa.

Valitse näistä:


’WHITE GEM’ 1272

Englantilainen, runsassatoinen lajike  vuodelta 1860. Keskipitkät juuret poikkeuksellisen valkoiset. Pohjolan eniten viljelty palsternakka. Hyvä varastointikestävyys. Kasvuaika n. 120vrk. Hienon makuinen.

Biodynaaminen siemen

2,70

Annos noin 3 g
’HALBLANGE turga’ 1899

Isokoiset juuret, kellertävän kermanvalkoiset juuret kauniita, kartiomaisia, noin  6cm  läpimitaltaan.
Terve  ja kylmänkestävä.

Luomusiemen.

 

2,70

Annos noin 3 g