Purjo

Purjolök

Allium porrum

Kv. tai Mv. Meillä viljellään yksivuotisena. Kotoisin Lähi-idästä ja Välimeren maista. Tiedot viljelyn alkuvaiheista ovat tosin niukat. Vanha hyötykasvi, jota viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä, Kreikassa ja Roomassa. Jalostettu villipurjosta, jota kasvaa Välimeren alueelta aina Gotlantiin saakka. Käytetty yskänlääkkeenäkin. 1600-luvun loppupuolella purjoa alettiin viljellä myös Suomessa.

1 g = 300-400 siementä.

Kylvetään maaliskuussa ruukkuun. Itää 20-asteessa 5-10 vrk:ssa. Kasvatuslämpötila 10-15 astetta. Karaistut taimet istutetaan kesä- kuun alussa ulos hieman entistä kasvusyvyyttä syvempään. Hyvin lannoitettu ja muokattu maa, pH 6,5-7,0. Lannoitus annetaan jaettuna. Rivi- väli n. 0,5m, taimiväli 15-20cm. Taimet mullataan myöhemmin valkean varren saamiseksi. Taimen ympärille voidaan laittaa myös tyhjä wc-paperirullan hylsy. Kastelu kuivina jaksoina lisää kasvua. Voimakas juuristo. Korjataan lapion tai talikon avulla. Jos haluaa kasvattaa ns. minipurjoja, kasvusto istutetaan tiheään.

Talveksi pakastetaan tai viedään hyvään kellariin. Varastopurjo kestää hyvin jäätymisen. Se voidaan istuttaa laatikoihin ja jättää ulos talveksi. Laatikko kerrallaan otetaan sulamaan.

Mietona sipulina purjo on monikäyttöinen keittiövihannes. Sisältää paljon C-vitamiinia. Murskattuja lehtiä voidaan käyttää lievittämään hyönteisten pistoja.

Valitse näistä:


’HANNIBAL’ 1219

Saksalainen syyspurjo. Kasvuaika n. 90 vrk. Voimakaskasvuinen, valkoinen osa  20-22 cm, ei paksuunnu tyvestä. Lehdet tummanvihreitä, ulospäin kaartuvia. Korkea kuiva-ainepitoisuus lisää kylmänkestävyyttä ja säilyvyyttä. Helppo puhdistaa. Sato on sekä tasa- että korkealaatuista. Terve ja satovarma lajike!

Luomusiemen

3,40

Annos noin 1 g