Veripeippi, perilla

Bladmynta

Perilla frutescens

Idässä suosittu lääkekasvi ja yrtti. Kuuluu minttujen sukuun. Kotoisin Kiinasta, Burmasta ja Himalajalta. Käytettiin lääkkeenä jo 500-luvulla. Eurooppaan tuli vuonna 1750. Korkeus n. 50-60cm. Lehdet tuoksuvat hierottaessa mausteisilta, kanelin ja kuminan sekoitukselta. Kukat valkoiset, vaaleanpunaiset tai laventelinsiniset. Japanilaiset kutsuvat veripeippiä nimellä ’Shi- so’. 1g = n. 700 siementä.

Kylvö avomaalle hallojen mentyä tai esikasvatus maalis-huhtikuussa. Siemenet tarvitsevat valoa itääkseen, joten kylvöstä ei peitetä. Itää hitaasti ja epätasaisesti, itämisaika 14-21vrk. Taimiväli 20cm. Vaatii aurinkoisen, lämpimän ja syvämultaisen kasvupaikan. Avomaalle kylvettäessä syytä käyttää harsoa, ei siedä hallaa. Kuivina jaksoina kasteltava. Nokkoskäytettä voi antaa pari kertaa lisälannoitteena tai laittaa ruohosilppua taimien ympärille. Sitä voi lisätä helposti vesilasissa juurrutetuista pistokkaista.

Sadonkorjuu alkaa noin kuukauden kuluttua kylvöstä jatkuen ensimmäiseen hallaan. Veripeippi on japanilaisten persilja ja sillä koristellaan usein ruoat. Lehtien uskotaan estävän raa’assa kalaruoissa parasiittitartunnoilta, siksi sitä käytetään sushin kanssa.

Valitse näistä:


Veripeippi ´Kaori´ 2294

Vihreät tasaiset lehdet muistuttavat nokkosen lehteä, valkoiset kukat. Korkeus 60 cm. Antaa hienon aromin kalaruokiin. Shisonakin tunnettu.

2,40

Annos noin 0,5 g
Veripeippi GREEN 2292

Vihreälehtinen muoto. Antaa hienon aromin kalaruokiin. Shisonakin tunnettu.

2,40

Annos noin 0,5 g

Varasto loppu

VERIPEIPPI PURPLE 2187

Punalehtinen muoto. Värjää keitetyn riisin punertavaksi. Koristeellinen. Käytetään kukkaistutuksissakin!

2,70

Annos noin 0,5 g