SOODAJÄÄPÄIVIKKI, JÄÄRUOHO

Isört

Mesembryanthemum crystallinum

Yksivuotinen. Harvinainen salaattikasvi. Kotoisin Afrikan eteläosista, Namibian korkeudelta. Siellä käytetty lääkekasvina. Uudenseelanninpinaatin sukulainen. Kasvaa matalana ja haaroittuu runsaasti. Vaaleanvihreät, mehevät lehdet tulevat suotuisissa olosuhteissa 8-12-senttisiksi. Lehtien molemmilla puolilla ja varressa on epidermirakkuloita, jotka sisältävät vettä ja orgaanisia happoja. Nimi on tullut siitä, että lehtiin ja varteen voi syntyä veden haihtuessa suolakiteitä, jotka kimmeltelevät kuten jääkiteet.

Taimikasvatus huhtikuun loppupuolella. Vaatii paljon lämpöä  ja  aurinkoa.  Viihtyy kasvihuoneessa tai lämpimässä paikassa mielellään kasvuharson alla. Taimiväli rivissä 15-25cm. Soveltuu myös ruukkuviljelyyn lasitetulle parvekkeelle tai lämpimälle seinustalle. Kasvualustan tulee olla ravinteikasta. Jos sen saa talven yli viileässä säilytettynä, se kukkii toisena vuonna pienin valkoisin kaunokaista muistuttavin  kukin.

Sadoksi korjataan lehtiä tai 6-10cm mittaisia verson latvoja. Ensimmäinen sato saadaan noin 2kk:n kuluttua istutuksesta. Kasvattaa jatkuvasti lehtiä, erityisesti loppukesällä. Maku on aika mieto, ehkä hiukan sitruunaan vivahtava ja jonkin verran suolainen.

Valitse näistä:


2,90

Annos noin 0,1 g