TARHAMALTSA

Trädgårdsmålla

Atriplex hortensis

Yv. Toiselta nimeltään tarhasavikka on Euroopan vanhimpia keittiökasveja, mahdollisesti kotoisin Etu-Aasiasta. Kreikkalaiset viljelivät sitä parisataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Pohjoismaihin sen tiedetään tulleen 1100-luvulla. Jauhosavikan sukulainen. Lehdet ovat vain vaaleammat ja paljon suuremmat. Suomessa aikaisemmin viljelty koristekasvinakin. Vuosisadan alkupuolella tiedetään vanhoissa puutarhoissa sen villiytyneen mm. Vaasassa ja Oulussa. Kasvista on sekä verenpunainen että kellertävä muunnos. Nopeakasvuinen, vaatimaton ja pakkasenkestävä. Haaroittuu runsaasti, korkeus 0,5 – 2m.

Kylvetään  aikaisin  keväällä,  syyskylvökin onnistuu. Kun lehtiä on kehittynyt seitsemän, kahdeksan, voi sadonkorjuun aloittaa. Parhaimmillaan lehdet ovat kesän alussa. Jatkuva lehtien kerääminen takaa satoa pitkälle kesään. Voi  tehdä  myös  lisäkylvön.  Kukka-aiheet  on syytä katkaista, koska kukkimisen jälkeen lehtien maku muuttuu karvaaksi ja käyttökelvottomaksi, ja runsas siemenien kehittyminen takaa ei-toivottuja   tarhamaltsoja.   Nopeakasvuisena vaatii  ravinnepitoista  maata.  Hirvet  ja  peurat rakastavat sitä.

Sisältää hieman oksaalihappoa, joten ryöppääminen tarpeen. Käytetään pinaatin tavoin. Vesikrassi lisänä antaa keittoon hienon maun!

Valitse näistä:


’RED PLUME’ 3093

Tuuheana kasvava, voimakkaan punalehtinen, koristeellinen, reippaasti haarova  tarhamaltsa. Erinomainen myös leikkokukkana.

Tarhamaltsa

2,40

Annos noin 1 g
’RED FLASH’ 1902

Punalehtinen, hyvänmakuinen ja koristeellinen tarhamaltsa.

2,40

Annos noin 1 g

Varasto loppu