Pensastomaatit

Yksivuotinen. Kotoisin Etelä-Amerikasta. Tuotu Eurooppaan 1500-luvulla. Aluksi kasvatettiin koristekasvina, hedelmiä uskallettiin syödä vasta 1800-luvulla. Suomessa kasvatus aloitettiin 1900-luvun alussa. Ennen vanhaan kasvia kutsuttiin lemmenomenaksi. Vihreissä osissa on
lyhyitä rauhaskarvoja, joista johtuu kasville ominainen tuoksu. Hedelmät sisältävät karoteenia ja lykopeenia.

1 g = 300–350 siementä.

Esikasvatus 7–8 vk ennen istutusta eli kylvö maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin. Itää parhaiten 22–26 asteessa. Itämisaika 5–10 vrk. Paras taimikasvatuslämpötila 18 °C. Uudelleenistutus entistä syvempään. Ennen ulosistutusta taimia on karaistava 8–10 päivää.
Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa. Vaatii hyvin lannoitetun,
fosforipitoisen ja multavan kasvupaikan. Liika typpi huonontaa makua ja lisää alttiutta kasvitaudeille. Tasainen kastelu ja ruohokate hyväksi.  Kovin tiheistä pensastomaateista kannattaa harventaa sivuversoja. Latvotaan loppukesällä, jotta voima jää hedelmien kehittymiseen.

Tuoreena, voidaan myös pakastaa tai valmistaa esim. ketsuppia. Raa’at, väriltään jo vaalenneet tomaatit voi kypsyttää sisällä tai säilöä etikkaliemeen. Tomaatin vihreät osat, kuten tummanvihreät hedelmät, lehdet ja varret, ovat myrkyllisiä.

Valitse näistä:


Tomaatti ‘Principe Borghese’ UUTUUS 1071

PERINNELAJIKE

Italialainen perinnelajike ja pensastomaatti, jota käytetään usein aurinkokuivattuna. Lihaisat, vähäsiemeniset, pienehköt luumun malliset hedelmät ovat ohutkuorisia, makeita ja aromikkaita.

 

 

3,20

Annos noin 0,1 g
’THE AMATEUR’ 1917

Tunnettu, aikainen, englantilainen pensastomaatti vuodelta 1950. Soveltuu erinomaisesti meidän epävakaiseen kesään. Aromikkaat, punaiset hedelmät keskikokoiset (n. 85 g).

Perinnelajike.

3,20

Annos noin 0,1 g
Tomaatti ‘Container Tomato Raspberry Coloured’ UUTUUS 1911

Amppelikasvatukseen ja ruukkuihin hyvin soveltuva pensastomaattilajike, jolla pienet noin 15 g painavat hedelmät. Kasvaa noin puolen metrin korkuiseksi. Luomusiemen

3,20

Annos noin 0,1 g

Varasto loppu