Tomatillo

Tomatillo

Physalis ixocarpa

Tomaattiperheeseen kuuluva tomatillo on kotoisin Meksikosta. Ananaskirsikan ja lyhtykoison sukulainen. Kasvaa n. 60cm korkeaksi haarovaksi pensaaksi ja kukkii runsaasti keltaisin kukin. Pingispallon kokoinen (30-60g) vihertävän kellertävä tai violetti hedelmä kypsyy paperimaisten verkkolehtien sisällä. Englanniksi tomatillosta käytetään myös ’tomate verde’-, ’Mexican husk tomato’- (meksikolainen kuoritomaatti) ja ’jamberry’-nimeä. Siitä valmistetaan kastikkeita, säilykkeitä ja piirakoita. Salsa-kastikkeen oleellinen raaka-aine. 1g = n. 1000 siementä.

Esikasvatus maalis-huhtikuussa. Itää valossa. Hoidetaan kuten tomaattia. Karaistut taimet istutetaan ulos hallojen mentyä. Vaatii suojaisan, lämpöisen ja runsasravinteisen kas- vupaikan. Taimiväli 50x50cm. Huolehditaan kastelusta kuivina kausina. Pitää viherkatteesta! Voidaan viljellä myös  kasvihuoneessa,  mutta silloin on huolehdittava pölytyksestä. Kylmänarka!

Hedelmät korjuukypsiä, kun verkkolehdet alkavat aueta. Pintaa peittää paksu vahakerros. Maku ainutkertainen, sitä on vaikea kuvailla. Sopii chilipippurin, tavallisen sipulin, valkosipulin ja avokadon kera nautittavaksi. Käytetään ainoastaan keitettynä. Hedelmät ovat erittäin säilyviä (5kk – 1v.). Paras tapa varastoida on säilyttää ne verkkopussissa kuivassa, viileässä ja ilmavassa tilassa.

Valitse näistä:


Tomatillo: ‘Purple’ 1003

Hapanimelät hedelmät muuttuvat kypsyessään vihreästä purppuran väriseen ja ovat halkaisijaltaan noin 3-5 cm. Sopivat tuorekäyttöön, kypsennykseen sekä hilloihin ja säilykkeisiin. Istutettava kaksi taimea vieretysten pölytyksen varmistamiseksi.

Luomusiemen

3,40

Annos noin 10 siementä
TOMATILLO 1005

Hedelmät vihertävän kellertävät. Kasvuaika n. 65 vrk.

Biodynaaminen siemen

2,70

Annos noin 10 siementä