Sokerimaissi

Sockermajs

Zea mays var. saccharata

Kotoisin Väli-Amerikasta. Viljelty n. 7000 vuotta. Jo Kolumbuksen aikoi- hin lajikkeita oli 200-300. Varsi tukeva, lyhyt- nivelinen ja tyvestä haarautuva. Pääverso huo- mattavan tukeva verrattuna sivuversoihin. 1g =n. 3-5 siementä.

Esikasvatettava. Kylvö ruukkuun 4cm syvyyteen toukokuun puolivälissä. Itämislämpö yli 20°C, jonka jälkeen lämpö saa hiukan las- kea (18-20). Taimet koulitaan 5-10cm korkui- sia. Istutuskuntoisiksi taimet kasvavat kahdessa viikossa. Karaistut taimet voidaan istuttaa ulos entistä kasvusyvyyttä syvempään ilmojen läm- mettyä, maan on oltava vähintään +10°C. Etelä- rannikolla voi kylvää suoraan avomaalle 4-6cm syvyyteen. Hallanarka. Vaatii runsasravinteisen, multavan, hiekkapitoisen maan, lämpimän ja suojaisan paikan. pH n. 6,0-7,0. Lannoitus an- netaan jaettuna. Taimia ei istuteta yksitellen riviin, vaan useampi rivi rinnakkain pölytyksen varmistamiseksi, koska maissi on tuulipölyt- teinen. Taimiväli 20-30cm (neliölle 6-8 tainta) ja riviväli 60-70cm. Kun sivuversot poistetaan, jouduttaa se pääverson tähkän kasvua ja lisää jyvien makeutta. Kastellaan kuivina jaksoina.

Korjataan, kun tähkät paksunevat ja jyvät alkavat kellertää ja kynnellä painettaessa jyvistä tulee maitomaista nestettä. Tähkät säi- lyvät kylmässä hyvinä runsaan viikon, mutta makeus vähenee.Keitetään joko kokonaisina tähkinä tai irrotettuina jyvinä.

Voidaan pakastaa tai umpioida.

Valitse näistä:


Sokerimaissi `Hooker`s Sweet Indian` 1293

Noin 15 cm pitkät, tummanvioletit tähkät. Jyvät muuttuvat kypsyessään ensin valkoisesta keltaiseen ja lopuksi täysin kypsänä violeteiksi. Korkeus noin 130 cm. Kasvuaika noin 70 vrk.

Luomusiemen

4,00

Annos noin 20 siementä
’DAMAUN’ 1155

Melko aikainen, kasvuaika n. 85–95 vrk. Ei kovin korkea. Keltaiset, sokeripitoiset tähkät hiukan lyhyempiä kuin myöhäisemmillä lajikkeilla.

Biodynaaminen siemen

 

2,70

Annos noin 20 siementä