SALAATTIVUONANKAALI

Fältsallat

Valerianella locusta

Yv. Luonnonvaraista vuonankaalia lienee käytetty ravintona jo n. 3000 vuotta sitten. Ensin Ranskassa ja sitten muissa Keski-Euroopan maiden kauppapuutarhoissa sitä on alettu viljellä vasta 1900-luvulla, missä siitä on tullut erittäin suosittu.

Kasvaa hyvin multavassa ja kalkkipitoisessa maassa, pH 6,0-7,5. Ei vaadi runsasta lannoitusta. Kylvetään hyvin aikaisin keväällä tai vasta heinä-elokuun vaihteessa. Siemenet peitetään kevyesti. Itämisaika 10-14 vrk. Riviväli 15- 20cm, taimiväli 3-5cm. Siemenen itävyys säilyy 3-5 vuotta ja paranee vanhetessa. Tuore siemen itää vain 29-prosenttisesti, vuoden vanha 80- 90%. Menestyy viileässä, kasvaa hyvin jo 4-8 asteessa. Kuivina kausina kastellaan, vesistressi eli veden puute edistää kukkavarren kasvua.

Pääsato korjataan syyskuun aikana leikkaamalla ruusukkeet maanrajasta. Pakkasen kestävänä satoa voidaan kerätä lumen altakin. Kestää pakkasta jopa –15 astetta.Salaatteihin. Sisältää runsaasti A- ja C- vitamiinia sekä rautaa. Hienon makuinen!

Valitse näistä:


’Elan’ 1371

Hyvin nopeakasvuinen ja kylmänkestävä salaattivuonankaali.  Lusikkamaiset lehdet ovat herkullisen tummanvihreät. Maku on mieto, pähkinäinen.
Runsassatoinen. Vastustuskykyinen härmää vastaan.a

 

2,70

Annos noin 1 g
’Verte de Cambrai’ 1370

Hyvin nopeakasvuinen ja kylmänkestävä salaattivuonankaali. Yleisimmin viljelty lajike. Ovaalinmuotoiset, aika pitkäruotiset lusikkaa muistuttavat lehdet ovat kauniin tummanvihreät. Maku mieto, muistuttaa hieman mintun aromia. Runsassatoinen. Vastustuskykyinen härmää vastaan. Vuonankaali.

 

2,70

Annos noin 1 g