Kvinoa

Mjölmålla

Chenopodium quinoa

Yv. Kaksineuvoinen, itsepölytteinen savikoiden sukuun kuuluva kasvi, joka on kotoisin Etelä- Amerikasta ja Andeilta. Inkojen tärkein viljely- kasvi, josta käytetään paitsi siemenet riisin tapaan, myöskin lehdet pinaatin tavoin. Siemenet sopivat keliaakikoille, ja niissä on paljon aminohappoja (proteiinien rakennusaine).

 

Aurinkoinen kasvupaikka ja hyvin läpäisevä maa, pH 6 – 8,5. Kestää hyvin kuivuutta ja kovia tuulia. Suomessakin on alettu jo viljellä kaupallisesti ja esim. Englannista on hyviä kokemuksia. Kylvö toukokuussa avomaalle. Riviväli 25 cm, taimiväli 10 cm. Varo, ettet kitketaimia rikkaruohoina!

Koska meiltä viljelykokemukset puuttuvat, suosittelemme ainoastaan lehtien käyttöä pinaatin tapaan. Jos siemenet ehtivät tuleentua, korjuu aloitetaan kun ne alkavat helposti putoilla tertuista. Tällöin varret leikataan ja kuivatetaan siemenineen kuivassa paikassa muutaman päivän ajan. Kuivatuksen jälkeen siemenet varistellaan kopistelemalla talteen. Roskat on kätevä puhaltaa pois hiustenkuivaajalla.

Käyttö: Kasvin siemenissä on saponiinia, minkä vuoksi ne on pestävä ja liotettava ennen käyttöä. Myös lehdissä on oksaalihappoa, jolloin raudan imeytymisen turvaamiseksi suositellaan juotavan maitotuotteita samaan aikaan. Siemeniä käytetään kaikessa, mihin riisikin sopisi, lisäksi ne sopivat salaatteihin. Lehtiä voi käyttää kohtuudella raakana ja kevyesti kiehautettuina pinaatin tapaan.

Valitse näistä:


Kvinoa 1190

2,40

Annos noin 410 siementä