Korianteri

Koriander

Coriandrum sativum

Tuoreena pahanhajuinen, muistuttaa lutikan hajua. Lehdet hienoliuskaiset, kukinto val- koinen tai punertava Korkeus 25-60 cm. Viljelty lääke- ja mausteyrttinä ainakin 3000 vuotta. Korianteria viljellään siemen- ja lehtituotantoon. Itäimaisen ruokien harrastajien suosima lehtikorianteri on eri lajike, katso lehti- eli kiinalainen korianteri!

1g = n. 90 siementä.

Tyyni, lämmin paikka, kevyt kalkittu maa. Normaali lannoitus, kompostia 2-3kg neliölle. Kylvö ulos toukokuussa 2-3cm syvyyteen, kun yölämpötila on yli +7 astetta. Siemenet peitetään hyvin kevyesti, itää 2-3 viikossa. Taimiväli 15cm, riviväli 40cm. Taimet kylmänkestäviä. Kukkii noin 5-7 viikkoa kylvöstä. Kasvuaika kylvöstä korjuuseen noin 120-145vrk.

Ruskeankellertävät siemenet korjataan vähän ennen kypsymistä, kuivataan ja säilytetään  tiiviissä  astiassa.  Maku  kehittyy  muutamassa viikossa. Lehtiä voi kerätä pitkin kesää.

Lehtiä voi käyttää tuoreena salaateissa. Keitossa antaa miellyttävän maun. Curry-maus- teseoksen  tärkeä  aineosa.  Kuivatut  siemenet tuoksuvat  miedosti  appelsiinilta  (kuivatus  30- 40 asteessa). Niillä voidaan maustaa liharuokia, keittoja,    kurkkusäilykkeitä,    piparkakkuja    ja viinaa. Leivän mausteena ne ovat erinomaisia. Siementen pureskelu parantaa ruuansulatusta ja poistaa pahanhajuista  hengitystä.  Rauhoittaa. Sopivat myös tuoksusekoituksiin. Juuria käytetään keittojuureksina. Hyvä mesikasvi.

Valitse näistä:


KORIANTERI 2132

Luomusiemen

2,20€

Annos noin 1 g