Maustekirveli

Dansk körvel

Anthriscus cerefolium

Koiranputken sukulainen. Kotoisin Länsi- Aasiasta ja Itä-Euroopan eteläosista. Tunnettiin jo 1200-luvulla. Korkeus 30-70cm. Pitsimäiset lehdet, valkea kukinto ja lakritsimainen maku. 1g = n. 330-600 siementä.

Kuohkea, kevyt maa,  pH  n.  6.  Viihtyy myös savimaalla. Kylvö avomaalle useita kertoja kesässä. Riviväli 20cm, taimiväli 5cm. Kompostia 2-3 kg/m2. Kerää herkästi nitraattia. Menestyy sisällä ruukussakin. Säännöllinen kastelu välttämätöntä. Ylivuotiset siemenet itävät heikosti. Varjoisalla paikalla lehtien  aromi on parempi. Kylväytyy itse, jos pääsee siementämään.

Korjataan ennen kukintaa, voidaan kerätä satoa jo 10-15cm:n korkuisena. Varhaisesta kylvöstä voi kerätä 2-3 satoa. Käytetään persiljan tavoin. Tanskalainen kirvelikeitto on kuuluisa. Kirveli sopii myös perunan mausteeksi. Monet maustavat sieniruokia  kirvelillä.  Kirvelimehu  kasvovetenä voimistaa, puhdistaa ja kirkastaa ihoa. Sisältää runsaasti C-vitamiinia. Maustettu myös viinaa.

Pakastetaan. Aromiaineet häviävät kuivatuksen aikana, maistuu heinältä.

Valitse näistä:


’FIJNE KRUEL’ 2329

Luomusiemen

2,70

Annos noin 1 g