Maustemeirami

Mejram

Origanum majorana

Välimeren alueelta kotoisin oleva puolipensas. Meillä viljellään yksivuotisena. Korkeus n. 20-50cm. Varret pystyjä, monihaaraisia ja jäykkiä, lehdet pienet ja harmaanvihreät. Valkoiset kukat pieniä, sijaitsevat tiheissä, pallomaisissa ryhmissä versojen latvoissa. Koko kasvi tuoksuu voimakkaasti. Kreikkalaiset uskoivat, että meiraminoksaa usein haistelemalla pysyi terveenä ja säilytti ajatusten kirkkauden ja mielenrauhan. Jo 1600-luvulla meiramia on viljelty aina Oulussa asti. 1g = n. 5000 siementä.

Valoisa,  lämmin  paikka.  Kevyt,  ravinteikas  maa.  Taimikasvatus  huhtikuussa.  Pei- tetään ohuelti ja pidetään multa kosteana. Itää 20 asteessa 10-20vrk:ssa. Karaistut taimet ulos maan  lämmettyä. Taimiväli  20cm.  Ei  talvehdi ulkona, mutta voidaan ottaa ruukkuun sisälle.

Kukkivat versonkärjet tai oksat kuivataan kimppuina. Kuivat lehdet ja kukat riivitään oksista. Voidaan myös pakastaa. Meirami sopii pizzan, spagetin, keittojen, liharuokien ja myös sienien ja tomaatin mausteeksi yhdessä basilikan kanssa. Meiramia on perinteisesti käytetty silakkarullien, kala- ja hernekeiton mausteena. Meiramin varret grillihiilien päällä antavat ruualle hyvän aromin. Kukkavarsista haudutetun hyvänmakuisen teen uskotaan auttavan vilustumiseen, päänsärkyyn, maha- ja suolistovaivoihin sekä hermostollisiin häiriöihin. Kerrotaan myös, että meiramilla täytetty tyyny auttaisi unettomuuteen. Lehtien pureskelu sopii särkevän hampaan ensiavuksi.

Valitse näistä:


MAUSTEMEIRAMI 2351

Luomusiemen

2,90

Annos noin 0,5 g