Sitruunamelissa

Citronmeliss

Melissa officinalis

Kreikkalaiset käyttivät rohdoksena jo 7000 vuotta sitten. Melko talvenarka. Melissa on kreikaksi mehiläinen. Hyvä mehiläiskasvi! 1g = n. 2000 siementä.

Kylvö maaliskuussa ruukkuun tai kesäkuussa avomaalle. Itäminen kestää ulkona 2-3 viikkoa. Taimiväli 30x30cm. Viihtyy kompostilla parannetussa maassa. Nuoret taimet talvehtivat parhaiten. Menestyy sisälläkin.

Sato korjataan ennen kukintaa. Voidaan kuivata tai pakastaa. Salaatti- ja teeyrtti, sopii myös jogurttiin, marmeladiin, omenasoseeseen ja hyytelöihin. Lehdet koristeiksi  kakkuihin,  salaatteihin ja juomiin. Lääkeyrttinä rauhoittaa ja parantaa muistia ja päänsärkyä. Ruotsalaiset kutsuvat sitä nimellä hjärtans fröjd, sydämen ilo. Arabilääkärit käyttivätkin sitä sydänlääkkeenä. Karmeliittamunkit valmistivat sitruunamelissasta, sitruunankuorista, korianterin siemenistä, muskottipähkinästä, sinapista ja neilikasta vuonna 1630 karmeliittaveden -nimellä tunnettua liuosta, jota vieläkin saa apteekista. Sitä käytettiin monien sairauksien, mm. päänsäryn lääkintään.

Valitse näistä:


SITRUUNAMELISSA 2388

Biodynaaminen siemen

Korkeus n. 20- 50cm. Lehdet ja nuoret versot miellyttävästi sitruunantuoksuiset ja -makuiset.

2,70

Annos noin 0,5 g