Yrttiselleri, leikkoselleri

Snittseller

Apium graveloens Secanilum-ryhmä

Viljellään yksivuotisena. Käytetään myös selleri-, yrtti- tai leikkoselleri –nimeä. Muis- tuttaa persiljaa, mutta maku on sellerin maun kaltainen, mutta raikkaampi. Korkeus 25-30cm. Suosittu Kaukoidän keittiössä. 1g = n. 3200 siementä.

Helpompi kasvattaa kuin tavallista selleriä. Esikasvatus maalis-huhtikuussa. Siemenet peitetään hyvin ohuelti. Itää hitaasti ja epätasaisesti, 15 asteessa 5-10vrk:ssa. Karaistut taimet istutetaan ulos, kun maa on lämmennyt. Etelässä voi kokeilla avomaankylvöä harson kanssa. Yölämpötilan pitää olla yli +7 astetta. Itää 2-3 viikossa. Taimiväli n. 10cm. Viihtyy  auringossa ja puolivarjossa, multavassa, ravinnetilaltaan hyvässä ja kosteutta pidättävässä maassa. Multa ei saa kuivua, koska se huonontaa makua. Myös liian vähäisellä lannoituksella on samanlainen vaikutus. Siksi on hyvä lannoittaa pari kertaa kesässä nokkoskäytteellä. Kasvustoa saattavat vaivata sellerille tyypilliset taudit. Sopii myös ruukku-  ja  ikkunalautaviljelyyn.

Satoa voi alkaa korjata, kun korkeus on n. 20cm. Leikkaus suoritetaan maan tasalta, uusia lehtiä alkaa kehittyä tuota pikaa. Keittoihin ja  salaatteihin.   Aasiassa sitä käytetään vihanneksena sekä mausteena kaikenlaisissa riisi- ja nuudeliruoissa. Oksa ’Bloody Mary’-cocktail’issa on piste iin päälle. Määrissä oltava varovainen, hyvin voimakkaan makuinen!

Pakastus tai kuivaaminen.

Valitse näistä:


2,70

Annos noin 0,5 g