CHILIPAPRIKA, MAUSTEPAPRIKA

Cayenne- och chilipeppar

Capsicum annuum

Paprikat, perunan ja tomaatin sukulaiset, ovat todennäköisesti kotoisin Keski-Amerikasta, Bolivian ja/tai Perun alueilta. Siellä niitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Kulkeutuivat Eurooppaan monen muun kasvin ohella Kolumbuksen kyydissä.

Esikasvatus aloitetaan helmi-maaliskuussa. Itämislämpö 22-24°C, itämisaika 10- 18vrk. Minimilämpötila itämiselle 11 astetta ja kasvulle 14 astetta. Pikkutaimet koulitaan ja karaistaan. Kasvupaikka lämmin seinusta tai kasvihuone. Kasvaa ruukussa myös valoisalla ikkunalla. Taimiväli 30-50cm. Multava maa. Ei vaadi niin voimakasta lannoitusta kuin tomaatti. Lämpö kasvukauden aikana ei saa nousta yli 30°C, koska silloin kukat putoavat herkästi. Hedelmöitykselle ihanteellisen lämpötila on 18- 22 astetta. Pitkään jatkuva viileys vahingoittaa juuristoa ja johtaa kasvun pysähtymiseen. Kasvun aikana tarvitsee runsaasti valoa ja kosteutta. Samoja tauteja ja tuholaisia kuin tomaatilla. Harmaahome lienee hankalin. Säännöllinen suihkutus torjuu kirvoja ja mustalahoa. Itsepölytteinen! Hyvissä olosuhteissa monivuotinen.

Valitse näistä:


’HABANERO’ 1999

(C. chinense). Kasvuaika n. 75vrk. Tulinen chilipippuri.  Kotoisin  Länsi-Intiasta.  Mitä  enemmän  saa  aurinkoa  ja  lämpöä,  sitä  tulisempi maku. Kasvaa keskikokoiseksi, haaroittuvaksi. Riippuvat hedelmät n. 4cm pitkiä ja 3cm leveitä. Kypsyessään muuttuvat vihreästä oranssiksi. Luomusiemen.

2,70

Annos noin 10 siementä
’HUNGARIAN HOT WAX’ 1499

Aikainen,  rotevakasvuinen  lajike  (n.  58 vrk). Hedelmät  pitkänomaiset  n.  12-14 cm.  Kypsyessään muuttuvat vihreästä keltaiseksi ja täysin kypsänä punaiseksi. Satovarma lajike viileämmissäkin olosuhteissa. Maku voimakas, muttei tyrmäävä!

Luomusiemen.

 

2,70

Annos noin 10 siementä
‘HOT LEMON’ 1174

Elinvoimainen ja satoisa marjapaprika. Vihreät hedelmät muuttuvat kypsyessään kauniin keltaisiksi. Hedelmän pituus n. 4 cm. Maku selvästi sitruunainen, todella tulinen.

 

2,70

Annos noin 10 siementä
’HABANERO CHOCOLATE’ 1212

Koristeelliset hedelmät ovat kypsinä herkullisen suklaanruskeita. Maku erittäin vahva, scovillen asteikolla 450 000.  Kasvusto kannattaa tukea, jotta taimi kestää sadon painon. Sopii erittäin hyvin esim. chilikastikkeisiin.

 

2,70

Annos noin 10 siementä
’APACHE F1’ 1926

Pienikasvuinen ja pensasmainen. Sopii ruukkuviljelyyn ikkunalle, parvekkeelle tai pihaan. Korkeus 30-45 cm. Runsaasti pitkulaisia, tummanpunaisia hedelmiä, joissa voimakas, keskivahva maku.

 

4,20

Annos noin 8 siementä

Varasto loppu

pensaspaprika ’Lila Luzi’  1157

Koristeellinen, pienihedelmäinen chili, jolla tummat, miltei purppuraiset lehdet. Hedelmät muuttuvat kypsyessään violetista keltaisen ja oranssin kautta punaiseen. Kompakti ja tuuheakasvustoinen, sopii ruukkuistutuksiin. Tulinen.

Biodynaaminen

 

2,50

Annos noin 10 siementä

Varasto loppu

Chilipippuri ’CHEYENNE F1’ 1898

Kasvutavaltaan kompakti  ja tuuhea chilipippuri muodostaa keskikokoisia, pitkänomaisia hedelmiä, jotka ovat aluksi vihreitä ja muuttuvat kypsyessään oransseiksi. Korkeus n. 45 cm. Maku ihanan makea ja samalla tulinen, sopii esim. grilliin täytettäväksi tuorejuustolla.

 

 

4,20

Annos noin 10 siementä

Varasto loppu

Chilipippuri ’EARLY JALAPENO’ 1915

Erittäin  tulinen  chilipippuri.   Meksikolaisen keittiön välttämättömyys! Viljely: Kasvuaika n. 65 vrk. Vaatii lämpimän kasvupaikan, kasvihuoneen, ikkunanlaudan tai lämpimän seinustan. Mullan tulee olla runsasravinteista. Hedelmät kapeita ja pitkiä (leveys noin 2-3 cm, pituus 5-7 cm). Muuttuu kypsyessään vihreästä punaiseksi. Savussa kuivattua kutsutaan ‘chipotleksi’. Hyönteispölytteinen!

Luomusiemen

 

2,50

Annos noin 15 siementä
Kirsikkapaprika  ’Yellow Tomato’ 1160

Capsicum annuum   Cerasiforme-Ryhmä  

Korkeus n. 40 cm. Ruukkuviljelyyn hienosti soveltuva erittäin koristeellinen kirsikkapaprika, jolla on pyöreät, kirkkaan keltaiset hedelmät. Hedelmien Ø noin 4 cm.

capsicum annuum cerasiforme

3,20

Annos noin 6 siementä

Varasto loppu