Parsakaali

Brassica oleracea var. italica (Italica-ryhmä)

Parsakaali eli brokkoli on kukkakaalin sukulainen, mutta kukinto on löyhempi. Käytetään nuppuvaiheessa oleva pää- ja sivuversojen kukinnot sekä varren puutumaton osa lehtineen. Kotoisin Etelä-Italiasta. Roomalaiset käyttivät siitä nimeä “Jupiterin sormet”. Laajemmin tuli viljelyyn 1500-luvulla, jolloin sitä viljeltiin kaksivuotisena kukkien ilmestyessä vasta toisena vuonna. Hyvin vitamiinirikas. Pidetään ravintoarvoltaan kaikkein parhaimpana kaalilajina.

Etelä- ja Keski- Suomessa voidaan kylvää suoraan avomaalle touko-kesäkuussa. Pohjoisempana taimikasvatus huhtikuussa. Kasvatetaan 3-4cm ruukuissa 3-4 viikon ikäisiksi. Lämpötila pidetään, jos mahdollista 15 asteessa. Vaatii runsasmultaisen ja -ravinteisen maan, kasvaa toki savimaassakin, pH 6–7,5. Taimiväli 40x50cm. Hoidetaan samalla tavoin kuin kukkakaaliviljelmää. Kasvun optimilämpötilaksi on mitattu 15-18 astetta. Syksyllä voi selvitä jopa -5-7 asteen pakkasesta. Kuitenkin stressinsietokykyisempi kuin kukkakaali.

Huoneenlämmössä nahistuu nopeasti. Nuput kellastuvat klorofyllin hajotessa,  jatkavat kehitystä ja aukeavat. Nopea jäähdytys heti korjuun jälkeen  0-asteiseksi  kylmällä  vedellä ja suojaaminen muovikalvolla hidastaa kaalin elintoimintoja niin, että säilyvyys saattaa olla kylmässä jopa 2-3 viikkoa. Pakastaminen on erinomainen säilytystapa.

Sato on korjuuvalmis, kun nuput ovat nuppineulanpään kokoisia. Korjuuvaihe menee nopeasti ohitse, joten kasvustoa kannattaa tarkkailla päivittäin varsinkin lämpimällä säällä! Pääkukinnon korjaamisen jälkeen tulee vielä toinen sato maukkaita, pienempiä sivuversoja. Kasvikavereiksi sopivat samat kuin kukkakaalillakin.

Valitse näistä:


Parsakaali ’CALABRAIS’ 1028

Yksi vanhimmista ja parhaimmista parsakaali-lajikkeista. Kasvuaika n. 68 vrk. Kukinnot keskikokoisia (12-15 cm),  tummanvihreitä,  tiheitä ja kiinteitä. Kasvattaa sivuversoja pitkälle syksyyn. Terve ja viljelyvarma. Hyvissä kasvuolosuhteissa erittäin satoisa.

1,80€

Annos noin 0,5 g