Hunajameloni

Melon

Cucumis melo Hunajameloni-ryhmä

Melonin alkuperää ei varmuudella tunneta. Arvellaan, että se olisi kehittynyt trooppisesta ja
subtrooppisesta Afrikasta kotoisin olevasta villistä alkumuodosta, mutta tiedetään myös Kiinan  tuhansia vuosia vanhasta viljelyperinteestä. Välimerenmaihin meloni tuli ajanlaskumme alussa. Keskiajalla niitä viljeltiin Saksan luostaripuutarhoissa, joista ne levisivät muualle Eurooppaan. Vaatii erittäin paljon lämpöä. Meillä voi viljellä kasvihuonekasvina tai lämpölavoissa.

Viljely: Esikasvatus huhtikuussa, itämislämpö n. 30°C. Siemen itää 5-6 päivässä. Istutus multavaan, vahvaan, orgaanisia aineosia sisältävään maahan, pH yli 6,5. Kymmensenttinen ruohokate edistää kasvua ja helpottaa kastelua. Taimiväli 60-100cm. Jos kasvit tuetaan kasvamaan ylöspäin, taimiväliksi riittää 40cm. Kasvun aikana huonelämpötila ei saisi nousta yli 30 astetta. Suihkuttele taimia päivittäin lämpiminä ajanjaksoina, ei kuitenkaan silloin, kun pölytys on käynnissä. Taimet latvotaan nuorina, kolmannen lehden yläpuolelta, jonka jälkeen kuhunkin taimeen kasvaa pian kolme lonkeroa. Niistä poistetaan heikoin, niin että jää kaksi jäljelle. Nämä lonkerot latvotaan taas 2-3 lehden yläpuolelta. Näihin kehittyy tavallisesti jo emikukkia eli hedelmiä muodostavia kukkia. Kun hedelmänalut ovat kehittyneet 4-5cm:n mittaisiksi, latvotaan lonkerot siten, että hedelmän yläpuolelle jää kaksi lehteä. Pölytys varmistetaan aamupäivän aikaan pensselillä, koska hedelmä ei kehity partenokarppisesti. Hedelmän alle on hyvä laittaa suojaksi joko olkia tai sanomalehti. Onnistunut pölyttyminen vaatii vähintään 21 asteen lämpötilan. Vedenotto heikentyy, jos maan lämpötila on alle 16 astetta!

Kylvöstä sadonkorjuuseen kestää n. 110-120 vrk. Meloni on kypsä, kun harmaanvihreä väri vivahtaa oranssiin tai kellertävään, ja hedelmä irtoaa varrestaan helposti. Kypsä hedelmä tuoksuu miellyttävältä.

Valitse näistä:


’PETIT GRIS DE RENNES MELONE’ 1176

Satoisa. Yksi kaikkein aikaisimmista hunajamelonilajikkeista. Pyöreän hedelmän paino n. 500- 800 g. Malto oranssi. Kypsyy huonommissakin sääolosuhteissa. Hedelmän kypsymisen tietää, kun lähin lehti alkaa kuihtua. Aromaattinen.

Biodynaaminen siemen

Meloni

2,90

Annos noin 10 siementä