Ruotiselleri

Blekselleri

Apium graveolens var. dulce

Kv. Viljellään yksivuotisena. Nimitettiin aikaisemmin lehti- tai varsiselleriksi. Viljelty kauan sekä ravinto- että lääkekasvina. Leveäruotista vihreää selleriä on viljelty 1400-luvulta lähtien ja valkoruotista, nykyisin tunnettua ruotiselleriä 1800-luvulta lähtien. Etelä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa tärkeä vihannes!

Pitkä  kasvuaika  kuten  juurisellerillä. Itää parhaiten 20 asteessa. Huomio: itää valossa!  Yli  22-25  asteen  lämmössä  itäminen voi epäonnistua. Hyviä kasvutuloksia on saatu vaihtelevissa  lämpötiloissa  (päivälämpö  22-25 astetta, yölämpö 12-15 astetta). Mullan oltava ilmava, kostea ja runsasravinteinen. Herkkä kalsiumin, magnesiumin ja boorin puutteelle. Karaistut taimet, joissa 4-5 lehteä istutetaan ulos toukokuun loppupuolella tai kesäkuun alussa. Taimiväli 25-35cm, riviväli 50-60cm. Siemenissä on itämistä estäviä aineita, jotka aktivoituvat, jos siemenet pääsevät kostumaan ennen kylvöä. Huolehditaan kuivina jaksoina kastelusta. Kuivuus ja kuumuus edistävät lehden reunapoltetta.

Satoa voi korjata jo elokuun alusta lähtien pakkasiin asti. Uloimmat sitkeäruotiset lehdet poistetaan. Säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Voidaan syödä raakana salaateissa tai tuorejuuston kera tai kypsennettynä keitoissa ja padoissa. Lehtiruoteja voi pakastaa ryöpättyinä ja lehtiä voi kuivata ja pakastaa yrttimausteeksi. Nitraattipitoisuus nousee herkästi korkeaksi. Laihduttajan toiveruokaa!

Valitse näistä:


Ruotiselleri ’TALL UTAH’ 1188

Voimakaskasvuinen ja taudinkestävä lajike. Tuottaa tummanvihreitä, paksuja, rapeita, meheviä ja aromaattisia varsia ilman kitkeryyttä tai tikkuisuutta. Hyvä yrttisuolan aines.

 

2,90

Annos noin 0,2 g