Koiruoho

Malört, äkta

Artemisia absinthum

Kotoisin Etelä- ja Keski-Euroopasta ja Itä-Aasiasta. Koiruoho eli mali on puolipensas. Korkeus n.100cm. Hyvin liuskaiset lehdet hopeanväriset ja nukkaiset. Pallomaisissa my- keröissä kirkkaankeltaiset kukat. Voimakas, ryytimäinen aromi, maku karvas. Vanhimpia lääkekasveja, mainitaan jo egyptiläisissä pa- pyruksissa.  Keskiajalla  käytetty  yleisrohtona. Esiintyy paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa villiintyneenä. 1g = n. 10.000 siementä.

Esikasvatus  huhti-toukokuussa  tai kylvö suoraan avomaalle. Itää 20 asteessa 10-20vrk:ssa. Siemenet hyvin pieniä, ei peitetä, itää valossa. Viihtyy auringossa, kuohkeassa, kalkkipitoisessa maassa. Taimiväli 30-50cm. Pohjoisessa talvisuojaus tarpeen. Lumeton kevättalvi etelässä aiheuttaa talvivahinkoja.

Käytetään sekä lehdet että kukkivat versot. Liköörin ja viinan mausteeksi sekä ko- intorjuntaan ja sidontatöihin. Ennen käytetty maha- ja sappivaivoihin sekä reumaan. Entisaikoina koiruohoa laitettiin musteeseen, etteivät hiiret söisi kirjeitä ja asiakirjapapereita. Koiruoho sisältää myrkyllistä tujonia. Sitä ei saa käyttää sisäisesti ilman lääkärin valvontaa. Jatkuva käyttö saattaa aiheuttaa kouristuksia, levottomuutta ja pahoinvointia.

Valitse näistä:


KOIRUOHO 2771

Koiruoho

2,40

Annos noin 0,5 g