Rohtorosmariini, rosmariini

Rosmarin

Rosmarinus officinalis

Kasvaa Välimeren maissa 2-3 –metriseksi, meillä n. 30-50 senttiseksi pensaaksi. Neulas- maiset nahkeat lehdet, kukat vaaleansiniset tai punertavat. Ei ole meillä talvenkestävä, mutta voidaan ottaa ruukkuun sisälle, jolloin kukkii maaliskuussa, jos hyvin käy. Paras talvilämpö 12-15°C. Hyvä mehiläiskasvi! 1g = n. 750 siementä.

Esikasvatus maaliskuussa. Siementen pitäminen kylmässä, lähellä nollaa muutaman päivän ajan edistää itämistä. Itää 21 asteessa 1-2 viikossa. Menestyy suojaisassa ja lämpimässä paikassa, kalkkipitoisessa, vettä läpäisevässä mullassa. Taimiväli 25x25cm. Kastellaan varoen. Jos halutaan talvettaa, istutetaan jo elokuus- sa ruukkuun, jotta sopeutuu siihen ennen sisälle siirtoa.

Lehtiä kerätään tarpeen mukaan.  Suositellaan   käytettäväksi   ’kevyellä kädellä’. Täydentää muiden yrttien makua. Käytetään lihan, kalan, kanan ja makkaran maustamiseen, valkosipulin seuraksi sekä kastikkeeseen mintun kanssa. Edistää ruoansulatusta ja sapen  eritystä,  sopii  siksi  rasvaisten  ruokien mausteeksi. Keitteestä tehdyllä puurohauteella on hoidettu reumaa. Elimistöä vahvistava yrtti!

Valitse näistä:


ROHTOROSMARIINI, ROSMARIINI 2379

Rosmariini

2,90

Annos noin 0,2 g