RUOKAPAPRIKA

Sötpaprika

Capsicum annuum var grossum

Paprikat, perunan ja tomaatin sukulaiset, ovat todennäköisesti kotoisin Keski-Amerikasta, Bolivian ja/tai Perun alueilta. Siellä niitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Kulkeutuivat Eurooppaan monen muun kasvin ohella Kolumbuksen kyydissä. Vihannespaprika sisältää beetakaroteenia (punaiset) sekä runsaasti C-vitamiinia. Kylvöstä korjuuseen kestää n. 130-160vrk.

Esikasvatus aloitetaan helmi-maaliskuussa. Itämislämpö 22-24°C, itämisaika 10- 18vrk. Minimilämpötila itämiselle 11 astetta ja kasvulle 14 astetta. Pikkutaimet koulitaan ja karaistaan. Kasvupaikka lämmin seinusta tai kasvihuone. Kasvaa ruukussa myös valoisalla ikkunalla. Taimiväli 30-50cm. Multava maa. Ei vaadi niin voimakasta lannoitusta kuin tomaatti. Lämpö kasvukauden aikana ei saa nousta yli 30°C, koska silloin kukat putoavat herkästi. Hedelmöitykselle ihanteellisen lämpötila on 18- 22 astetta. Pitkään jatkuva viileys vahingoittaa juuristoa ja johtaa kasvun pysähtymiseen. Kasvun aikana tarvitsee runsaasti valoa ja kosteutta. Samoja tauteja ja tuholaisia kuin tomaatilla. Harmaahome lienee hankalin. Säännöllinen suihkutus torjuu kirvoja ja mustalahoa. Itsepölytteinen! Hyvissä olosuhteissa monivuotinen.

Valitse näistä:


pensaspaprika ’Lila Luzi’  1157

Koristeellinen, pienihedelmäinen chili, jolla tummat, miltei purppuraiset lehdet. Hedelmät muuttuvat kypsyessään violetista keltaisen ja oranssin kautta punaiseen. Kompakti ja tuuheakasvustoinen, sopii ruukkuistutuksiin. Tulinen.

Biodynaaminen

 

2,70

Annos noin 10 siementä
Suippopaprika ’Sweet Dreams’ 1227

Suippopaprika, jonka suippeneva hedelmä on noin 15 cm pitkä ja 3 cm leveä harteilta. Hedelmä muuttuu kypsyessään keltaisesta kirkkaan punaiseksi. Miedon makuinen.

Biodynaaminen siemen

2,70

Annos noin 10 siementä
Suippopaprika ’Corno Giallo’ 1228

Maukas, paksumaltoinen ja satoisa suippopaprika, jonka mehevät ja napakat hedelmät kasvavat noin 17–20 cm pitkiksi ja ovat kypsyttyään kirkkaan keltaisia.

Biodynaaminen

2,70

Annos noin 10 siementä
Suippopaprika ’Ferenc Tender’   1229

Hienon makuinen, kompakti suippopaprika, joka muuttuu kypsyessään haalean keltaisesta upean kirkkaan punaiseksi.

Luomusiemen

 

2,90

Annos noin 10 siementä
Paprika ’Bellania’ F1 1001

Voimakaskasvuinen ja runsassatoinen. Hedelmät aluksi tumman violetit ja muuttuvat punaisiksi kypsyessään. Hedelmät voi syödä niiden ollessa vielä tummat, ja ovat tuolloin näyttävä lisä vaikka salaattiin.

4,40

Annos noin 10 siementä
Vihannespaprika ’Chocobell’ 1127

Kääpiö/keskikokoinen vihannespaprikalajike, jolla on paksuseinämäiset, aromaattiset hedelmät. Kypsyessään hedelmät muuttuvat tumman vihreistä punaruskeiksi. Melko aikainen lajike, hedelmän paino noin 160 g.

Biodynaaminen siemen.

4,00

Annos noin 10 siementä
Ruokapaprika ’LADY LOU’ 1169

Makea ja aromaattinen, keskiaikainen suippopaprika muuttuu kypsyessään vaalean vihreästä oranssiin. Hedelmän pituus noin 18-22 cm. Reheväkasvuinen ja korkeahko. Pitkä sadonkorjuuaika.

Luomusiemen.

 

4,00

Annos noin 10 siementä

Varasto loppu

Paprika ‘Sweet Julie’ 1160

Satoisa minipaprika. Pienet, kellon muotoiset hedelmät ovat kypsänä keltaisia ja painavat noin 20 g. Makeat ja aromikkaat hedelmät sopivat erityisesti naposteluun.

 

4,40

Annos noin 6 siementä